Varför skulle ett företag köpa tillbaka sina egna aktier?

Återköp av aktier innebär att det företag som utfärdat aktierna köper tillbaka dem. Ett återköp sker när det emitterande företaget betalar aktieägarna marknadsvärdet per aktie och återtar den del av sitt ägande som tidigare delats ut bland offentliga och privata investerare.

Vid återköp av aktier, även kallat aktieåterköp, kan företaget köpa aktierna på den öppna marknaden eller direkt från sina aktieägare. Under de senaste årtiondena har aktieåterköp gått om utdelningar som ett föredraget sätt att återföra pengar till aktieägarna. Även om mindre företag kan välja att genomföra återköp, är det mycket mer sannolikt att blue-chip-företag gör det på grund av den kostnad som det innebär.

Eftersom företag anskaffar eget kapital genom försäljning av stamaktier och preferensaktier kan det verka kontraintuitivt att ett företag väljer att ge tillbaka dessa pengar. Det finns dock många skäl till varför det kan vara fördelaktigt för ett företag att återköpa sina aktier, bland annat ägarkonsolidering, undervärdering och att öka sina viktigaste finansiella nyckeltal.

Varje stamaktie representerar en liten andel av ägandet av det emitterande företaget, inklusive rätten att rösta om företagets policy och finansiella beslut. Om ett företag har en ledande ägare och en miljon aktieägare har det i själva verket 1 000 001 ägare. Företagen emitterar aktier för att skaffa eget kapital för att finansiera expansion, men om det inte finns några potentiella tillväxtmöjligheter i sikte innebär det att hålla fast vid all denna oanvända kapitalfinansiering att man delar på ägandet utan anledning.

Företag som har expanderat till att dominera sina branscher kan till exempel upptäcka att det inte finns mer tillväxt att hämta. Med så lite utrymme kvar att växa i blir det mer en börda än en välsignelse att ha stora mängder eget kapital i balansräkningen.

Aktieägarna kräver avkastning på sina investeringar i form av utdelningar, vilket är en kostnad för eget kapital - företaget betalar alltså i princip för privilegiet att få tillgång till medel som det inte använder. Att köpa tillbaka en del eller alla utestående aktier kan vara ett enkelt sätt att betala investerarna och minska den totala kapitalkostnaden. Av denna anledning minskade Walt Disney (DIS) sitt antal utestående aktier på marknaden genom att återköpa 73,8 miljoner aktier, som tillsammans värderades till 7,5 miljarder dollar, redan 2016.